INFORMATIE

Algemene informatie

Mini-waterpolo

Wat is Minipolo?

Waterpolo is een echte teamsport. Je komt 2 keer in de week met jou team samen om te trainen. Dat gebeurt meestal in het water, maar soms ook aan de kant.
Tijdens de training leer je hoe je hard kunt zwemmen en hoe je het beste een bal kunt vangen en gooien. Natuurlijk leer je ook hoe je het beste een doelpunt kunt scoren! Een wedstrijd is vijf kinderen uit je eigen team tegen vijf kinderen van een ander team. Je moet dan proberen de bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander te gooien. Dat klinkt misschien heel makkelijk….. maar kom het maar eens proberen! Het waterpolo voor kinderen van 6 tot 11 jaar noemen we Minipolo. Net zo stoer als waterpolo, maar met een kleiner speelveld en aangepaste spelregels.

Minipolo is de ideale manier om al jong kennis te maken met een van de leukste zwemsporten. Ieder seizoen spelen we een aantal toernooien en kun je minipoloërs van andere verenigingen ontmoeten.

Onze zwemvereniging, OZV Oudewater, biedt ook de jongste zwemmers de mogelijkheid om waterpolo te spelen.

Als je mee wilt doen aan het minipolo moet je wel het zwemdiploma A en B gehaald hebben. De trainingen worden in de wintermaanden gehouden in het HO2 zwembad te Harmelen en ’s zomers Ons Statenbad te Oudewater.

Trainingsavonden;

woendag en vrijdag van 19:00 – 20:00 uur.

Heb je interesse?

Vraag vier gratis proeflessen aan via de contact pagina.

KNZB Waterpolo jeugdplan

De KNZB heeft enkele jaren geleden een waterpolo jeugdplan opgesteld om de waterpolosport meer toegankelijk te maken voor de jeugd. In het waterpolo jeugdplan worden de jongste spelers en speelsters onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen. Ieder spelen zij, met hun eigen regels, het waterpolospel.
Waterpolo een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet alleen een goede zwemvaardigheid, maar ok een grote balvaardigheid en bovendien het nodige spelinzicht.
Minipolo is een spelvorm van waterpolo, waarbij het plezier van de kinderen centraal staat. De spelregels voor minipolo dienen daarom vooral om het spel zo plezierig en sportief mogelijk te laten verlopen.

Pupillen 3,
6-7 jaar (Toernooien)

Pupillen 2, 8-9 jaar
(Competitie of Toernooien)

Pupillen 1,
10-11 jaar (Competitie)

Behalve de grootte van de bal, het speelveld en het aantal spelers zijn er enkele belangrijke verschillen tussen minipolo en “gewoon” polo. Enkele verschillen zijn:

  • Bij minipolo is er geen 5-meterlijn en kan uit een vrije worp wordt nooit direct gescoord worden.
  • Bij het hinderen van de tegenstander (als deze de bal vast heeft) moet altijd duidelijk zijn dat het de bedoeling is om de bal te veroveren.
  • Als een speler uit het veld wordt gestuurd mag deze vanaf de terugkomplaats onmiddellijk worden gewisseld; er is dus geen straftijd.
  • Na een doelpunt wordt “echt” vanuit de midden lijn het spel hervat.

Bij minipolo bestaat geen Uitsluiting Zonder Vervanging (UZV); in het geval van een zware fout wordt er hoogstens een Uitsluiting Met Vervanging (UMV) of een strafworpfout gegeven.